Saturday, June 29, 2013

Buffet Ramadhan di Kelab Golf Seri Selangor

Syukur Alhamdulillah
Sekarang da hampir penghujung Syaaban, sekali lagi kita dapat bertemu semula dengan Ramadhan,
bulan islam yang kita sering rindui, kali ini pada tahun 1434 Hijrah.

Sebut pasal berbuka puasa..
Erm kat mane ye kita nak makan?
Nak makan ape ye nanti?


Ia berdekatan dengan Kota Damansara, Ikea, Tropicana, Ara Damansara, 
(Daerah Petaling)

Jom nikmati buffet ramadhan citarasa Ala Kampung dengan Kambing Golek & Satay yang
urrrmmmmm pasti nak datang lagi
 hanya di 

Kelab Golf Seri Selangor

Dapatkan harga buffet ramadhan dengan hanya
RM40nett* Dewasa
RM20nett* Kanak-kanak

*Untuk membuat tempahan sebelum 10 July 2013



KELAB GOLF SERI SELANGOR
Persiaran Damansara Indah, Off Persiaran Tropicana
47410 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
Malaysia


 ^_^
Cepat2 hubungi ketty di 013-320 5200; Dapatkan harga early bird untuk tempahan awal sebelum tarikh 10 July 2013

Thursday, April 11, 2013

Masalah Perbalahan

Klo dulu ayat yg biasa digunakan mungkin
"aku boleh hidup tanpa (nama orang yang kita tak suka tu)"

Mungkin kadang2 kita nak fikir positif, kita akan cakap....
"Tanpa mereka siapalah aku? Bagaimanakah aku sekarang dan akan dtg?"

Mungkinkah orang yang kita MARAH!!! BENCI!!! itu pernah berjasa:
Tolong menjaga, tolong memasak, tolong menyediakan, tolong berkongsi cerita dan pengalaman...
Pernah tak dia menolong kita.... Ya Allah, mesti pernahkan...?

Pernahkah kita berterima kasih pada dia? Pernah kita menghargai dia?

Ok pada sebelah pihak lagi, kita pasti kenang.... SAMPAI nya HATI si polan itu
mengkhianati/mengata/mencaci/tidak menghargai...Kita..
Apakah kita ini betul2 JAHAT sampai mcm ni skali hukuman yg di beri.

Saudara saudari pembaca yang di hormati sekalian,
kty ini orang biasa yg berhati halus. Klo kty tgok tv pun boleh sedih2..
inikan pula berlaku dalam realiti...

Tapi sekadar menjadi renungan bersama

Kite tak payah cakap pasal orang la. Kita cakap pasal kita...
Ini soal respect, soal appreciate, soal sacrifie, soal forgivenes, soal relationship, dan soal communication.

Apa untungnya berbalah? Selain sakit hati.

Respect/menghormati
Mana2 agama, bangsa dan budaya pasti ajar cara2 menghormati org kan. Org takkan hormat kita klo kita x hormat dia. Tak kira lah kita ni muda atau tua... klo tak da jugak... ia lebih teruk dari orang utan.

Appreciate/hargai
Tolonglah, rasanya masing2 pernah berkorban pasti mahu sedikit penghargaan terhadap pengorbanan yg dilakukan secara zahir. Apa la salahnya hargai mereka yang pernah berkorban untuk kita pula. Ucapkan lah terima kasih, senyum bila jumpa, bantu apa yang perlu, dll

Sacrifie/pengorbanan
Pengorbanan bukan dilakukan oleh org yg lebih tua je tapi yang muda pun sama.. tak kira umur. Bukan dalam bentuk nilai wang, harta benda tapi boleh jadi kudrat. Contohnya Berusaha memiliki sesuatu untuk dihadiahkan kepada ibu bapa

Forgivenes/kemaafan
Apa salahnya beralah, turunkan ego, memohon maaf dan memaafkan, bukan senangkan nak maafkan orang. Bila da maafkan, die bleh plak buat lagi... tapi itulah ujian kita. Turunkan ego mu. Pohonlah ampun. (Klo da di maafkan tu ~ tolonglah sedar diri sket)

Relationship/hubungan
Jangan lah kita memutuskan hubungan silaturahim. Siapalah kita untuk menghukum orang. Kalau da memang tak bleh nak jumpa, at least jangan lah sampai istihar perang. Buatlah dengan cara berhemah. Nasihat saya, ending dgn salam maaf. Lepas tu duduk dalam bilik pengasingan.. haha.. bukan la.. elakkan berlaku perbalahan lagi buat masa terdekat. So pergilah bercuti bertenang, pergi kuliah agama, baca Quran, solat sunat taubat dan mcm2 lagi.

Communication/komunikasi
Ini adalah yang paling utama, walaupun bisu dan buta... komunikasi itu pasti ada.. klo tak da jgak ia lebih teruk dari bisu dan buta...
Apa lah salahnya settlekan awal2 masalah komunikasi korang jgn biar lama2 dalam hati... nanti bernanah.. tu yg bleh punah hubungan.. katakan lah termarah, so cakap lah "maaflah tadi salah faham". Klo nak minta buat kerja sama2, cakap lah "awak tolong sy ye nanti...?" Yang membalasnya pun.. tolong lah sgt2 jaga komunikasi ni..

Kalau kita da cuba yang terbaik dalam sume aspek ni... satu je perkara yang kty nak kongsi



::Berdoa lah kita yang terbaik buat hubungan silaturahim ni. Amin
posted from Bloggeroid

Tuesday, April 09, 2013

Refresh - 5 perkara sebelum 5 perkara

Hai semua,

Lama da kty x berblogger.. ok kty serius busy.. tapi kali ni kty cube spent kan masa utk wrote up ape yg terlintas...

Ok 1st disebabkan masalah kerja yg melambak.. i've to become more profesional.
2 days kty take leave sbb nk settle lesen n masalah stress i think cuz kty rsa kty ade masalah period yg x menentu lately...

2nd masalah time management.. bila balik umah pun da lambat... umah ni da jd cam hotel plak.. sian umah... kty suka cantikkan umah.. tp x da masa... soon ye... (closet arrangement pun nmpk mess)

3rd masalah kesihatan.. kty hrp sgt kty x skip amik breakfast, eating buah n sayur2... da gile low paras antibody badan kty... ulser mulut kerap plak menyinggah...hopefully kty dpt nasihat doktor... (*last time da kne marah)

Ok mungkin bnyak lagi... ape2 pun... kty nk make sure everything goes smooth... settle before the time... cuz klo sume ni tak siap... diri x terjaga... everything nmpk messy... walhal sedikit.. kite cube la selesaikan sebelum apa2 yang buruk berlaku... so kite kne check blik what the mess yg buat kite dok penin hari2. Semoga kita dapat selesaikan masalah duniawi kita sebelum dipanggil Tuhan. ITULAH 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

Untuk selesaikan semua yg diatas:

-Kite kne bertenang dulu
-Solat sunat taubat
-Mohon padaNya agar di beri ketabahan, agar di beri kesihatan, agar di beri kelapangan agar di beri kesempatan, di beri kebijaksanaan
-Sering mendengar ayat2 suci Al Quran
-Solat fardhu tepat pada masanya
-research cara2 mendekatkan diri pada Allah untuk ketenangan kita
-research cara2 manage mase/barang2 untuk time management/organiser ur item
-research cara2 untuk berdisplin dgn cara yg ingin di gunakan
-praktikal cara2 tersebut dalam tempoh at least 30days berturut2. NO EXCUSES

InsyAllah semuanya akn lebih teratur.

Thats y kty call it as Refresh..

Kawan2, ade tambahan untuk peringatan buat kty dan kawan2... jgn lupa ye seimbangkan jasmani dan rohani kita... pastikan kita masih ingat akan janji kita sebelum di lahirkan kedunia ini. Kita perlu hidup untuk beribadah kepadaNya, kita perlu sujud kepadaNya. Jadi, carilah jalanNya dan seiringkan dengan kehidupan kita di muka bumi ini.



posted from Bloggeroid

Tuesday, January 08, 2013

Cerita Tentang Smart Phone ♥♥

Ok ni cerita di Maybank lagi...

Kebetulan da g bank, ingat nak tukar kad bank dari kad yg takda visa debit kad kepada yang ada debit kad visa. Ala platinum gitu... Dulu kad warne kuning sekarang kad warne merah kelabu siap ade buah epal. Dengar cite ade lak kad bank mechester united. Jom view ^_^

Di pendekkan cerita, adelah sorang makcik ni menunggu dengan anaknye yang agak berumur 20-an.. hokay,, muda dari ketty kut :P

Bile anak die ke kaunter, makcik tu tanpa segan silu terus menegur n bercerita kepada ketty.

"Makcik heran ngan anak makcik, p habiskan duit dalam bank semata-mata untuk game. Makcik tak tau da nak cakap pa da.. lah ni nak g check akaun last transaction katanya. Duit da habis. Baru nak beringat. Ish ish ish. Bank negara pun dah pesan jangan bagi kat orang nombor akaun. Ish makcik tak paham bena la..." sambil mengeleng-gelengkan kepala tanda kecewa dengan gaya hidup anaknya.

Ketty pun senyum dan berkata "anak muda makcik, esok makcik cakap la kat die yang die buat tu tak berfaedah. Klo die beli untuk download full version Al-Quran ke ok la..."

"Ooo makcik pun ade Al-Quran digital bleh baca dalam bahasa thai lagi.. bila tukar bahasa thai. Keluarlah ayat-ayat pelik... kih kih kih" tambah makcik tu lagi, ternyata die suka bercerita rupenya... pesanan terakhir makcik tu sebelum pergi "jaga diri ye nak" T_T thanks makcik.

Hokay!!! Para pembaca sekalian, mesti kebanyakan awak semua telah menggunakan smart-phone yang mempunyai application-application canggih yang di download. Kepada pengguna i-phone n smart phone android. Tahniah! sebab anda telah membeli telefon yang mempunyai multi-fuction yang membolehkan anda berfacebook, blogging, whatsApp, menonton youtube, melayari internet, memuat turun application seperti game online dan sebagainya. Namun masih ada yang memakai telefon jenis lama. The famous one - ala yang ade tourch light tu harga pun RM80. Hanphone tu ok jgak, berguna waktu memerlukan tourch light and sesuai untuk sesiapa yang suka menggunakan button timbul berbanding kebanyakkan telefon smart sekarang menggunakan touch-screen. (Kepakaran menaip laju klo guna handphone ade button ni, tak pandang pun tak pe ^.^)

Tapi kalau dah asyik bermain game tu jangan la plak asyik membeli game2 yang "ala game je kut bukannye baju ke? Makanan ke? Buat ape beli bende yang tak berfaedah" melainkan anda dah cukup mampu untuk membayar kos realiti dan fantasi ini..

Ish ish ish... budak2 zaman sekarang!

Ok semua.. saya nak pergi kerja, ada macam2 idea lagi ni.. kite jumpe next post. Muahhh ^_^

"Pagi yang indah, kini sudah terang, aku adik mu, dan engkau abang.... lalalala" ops kenapa ketty nyanyi lagu ni...
posted from Bloggeroid

Seronok Melabur di ASB

Hari ni ketty nak bercerita tentang Amanah Saham Bumiputera atau lebih di kenali sebagai ASB.

Bijak Dahulu Bijak Sekarang

Pagi ni ketty ke bank untuk buat withdrawal ASB di Maybank. Ketty decide untuk buat sejumlah pengeluaran dan wang tu ketty gunakan untuk membayar nilai pinjaman ASB secara terdahulu (in advance) - amik! ayat akaun yang keluar. ^_^ . So ketty tak perlu menanggung sejumlah bayaran pada bulan2 seterusnya. Tapi untuk lebih selamat, wang tunai tersebut telah ketty transferkan terus ke akaun Maybank ketty. So ketty berjaya mengeluarkan wang ASB dan memasukkan jumlah tersebut ke akaun Maybank tanpa perlu memegang helaian duit tersebut (lakukan di bank yang ade akaun anda sahaja. CEPAT & SELAMAT!!)

Ok back to the future, bulan 10 tahun 2011 yang lepas. Ketty telah menandatangani (ayat sejarah plak. Hihi) perjanjian pinjaman ASB bersama easyRHB. Ok easy ni.. memang cepat lulus.. just perlu IC n record KWSP. On that day, on 15 minutes, awak dah bisa jadi PENGHUTANG kepada sebuah PELABURAN.

Apa yang bestnye tentang ASB ni?
Setiap hujung tahun, kadar peratus pelaburan akan di umumkan dan kadar minima adalah sebanyak 8% dari nilai principal (pelaburan)

Cara caruman
Pelabur boleh melabur menggunakan wang sendiri atau mencarum menggunakan skim pinjaman yang disediakan oleh pihak bank.

Bank yang terlibat
Malayan Banking Berhad
RHB berhad
CIMB Berhad
Pejabat pos

Bagaimana cara mendaftar
Hanya perlu bawa IC, jari untuk cop jari dan pen untuk tandatangan. Daftar lah di bank2 yang terlibat dengan pendahuluan serendah RM10 (kut).

Kenapa pinjaman ASB
1. Sebab anda akan dapat satu nilai principal yang lebih tinggi
2. Pembayaran kadar pinjaman yang fixed dan sangat flexible (lepas 2 tahun anda bleh jual balik / tutup akaun)
3. Pembayaran maksimum selama 25 tahun

Kelebihan ASB
1. Seperti pelaburan lain, pelabur inginkan keuntungan yang terjamin
2. Hukum melabur di ASB telah di haruskan oleh majlis Fatwa
3. Dapat membantu ketika kite berada dalam kesesakan.
4. Salah satu cara menyimpan dan mendidik kite menyimpan

Ok selama 1 tahun ketty mula melabur sebanyak RM60k (secara loan), kali ni pihak Maybank berbesar hati untuk mengalu2kan penambahan sebanyak RM40k lagi (secara loan lagi)..
Tapi niat drastik ni terpaksa di tangguh sebab saya nak beli kereta.... (weiii lesen ketty lum lulus lagi...)

Nasihat ketty: tak rugi klo amik ASB ni, tapi klo da amik.. kne pastikan bayar loan dulu.. bagi yang belum amik, klo nak amik jgak... amik dgn maybank. Opsss sorry.. bukan promote lebih.. sebab bayaran bulanannya yang lebih rendah cume amik masa 2 minggu untuk lulus.

Happy melabur ye dear ^_^
posted from Bloggeroid

Monday, December 31, 2012

Tutorial Blog | Tips Edit Blog

Terima kasih sebab masuk ke laman sesawang ketty ni. Ramai yang tertanya-tanya macam mana nak bagi blog nampak menarik. Sebenarnya apa yang yang kita perlu buat adalah, menghias dan menyusun item-item yang di perlukan di dalam blog awak. Apa pun awak perlu merancang dulu sebelum mulakan.

Ok hari ni (30 Dec 2012) ketty nak buat sedikit perubahan dalam blog ketty. Kalau awak nak buat macam ketty. Jom teruskan bace TIPS ni ^_^

First of all, awak kene amik masa yang lapang dan tenang untuk mengubah (edit) blog awak.

Kedua, awak review apa yang tak kene kat blog awak, macam biasa perempuan memang selalu nak ubah kedudukan perabot kat dalam rumah. Jadi kali ni, kite ubah kedudukan atau tambah perabot/perhiasan baru dalam blog awak.

Ni ghupe lama blog ketty :P (kih kih kih... serius sempoi)



  Ni mukadimah, cam biasa - kene ade nuffnang pastu klo bleh ade gadget2 comel, yang tengah-tengah tu, pic resolusi besar, which it memang sesuai untuk jadi "cover page".


opss sorry tak adjust lepas print screen, doubling pic plak..
ok nampak ye kat situ ade second nuffnang. pastu ofcuz page, title, date n isi kandungan. 
tak tahu korang suka tak? :I

Welcoming Picture


Facebooking


senarai post yang popular



 last skali senarai coretan. ketty mula menaip sebelum ade blog lagi. Once ade mase baru ketty post.
bermula dengan post Hari Pertama Di Tadika pada April 11, 2010..  
Tahun 2011 mula menyepi sebab masalah facility tak lengkap.



Hokay!!! Ape yang kite nak ubah?


Yang ketiga, Ketty kene tengok tutorial dari rakan-rakan blog lain, tutorial ni kty dapat dari Ms Amirah Zulhijjah, beliau dah sharekan beberapa tutorial yang menarik.. so jom jengok-jengok blog dorang...

Yang Keempat, ketty kne apply satu-satu bermula dari

Blogger template
Sidebar
Font
Floating Image
Facebook
Tweeter
Instagram
Cute Icon & Glitter Icon
Others

Dan SIAP.... ^_^

 Hokay ~ Tepat jam 12 malam 31/Dec/2012 - Blog ketty telah siap di edit, hanya beberapa touch up ringan yang kene tambah lagi.


Opsss my birthday.. bukak FB je...

Wish
Wish
Wish


Thank you Dear. Thank you so Much.

*kak izat n abg zu je yg jga malam ni... so dorg je yg wish secara life..

::To FB Friend and Kak Izat n Abang Zu::
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...